Sunday, 26 May 2013

LASAGNA


LASAGNA


LASAGNA.

Bahan-bahan:

200g Lasagna kering ( dimasak & ditoskan )
3 sudu besar Minyak zaitun
1 biji Bawang Bombay ( dicincang )
2 ulas Bawang putih( dicincang )
200g Ayam kisar
150g Sosej ayam ( dihiris )
3 sudu besar Pes tomato
8 kuntum Cendawan butang segar
2 biji Tomato ( dikisar )
100g Keju Parmesan
100g Keju Mozzarella
2 sudu besar Pasli ( dicincang )

Bahan A:

1 sudu besar Gula
1½ sudu teh Herba Basil Kering
1 sudu besar Perencah Pati Ayam
½ sudu teh Sebuk Lada Hitam

Cara Menyediakan:

(1) Panaskan minyak zaitun, tumis bawang Bombay & bawang putih sehingga naik bau.

(2) Tambahkan ayam kisar, kacau-goreng hingga masak.

(3) Masukkan pes tomato, sosej ayam, cendawan butang segar & tomato kisar.

(4) Setelah didih, masukkan bahan (A), kacau sehingga sebati. Padam api dan ketepikan.

(5) Panaskan ketuhar kepada 180oC.

(6) Letakkan lasagna di dasar acuan kek yang berbentuk segi empat, lepas itu bubuhkan inti ayam kisar, keju parmesan dan keju mozzarella. Ulangi proses ini sehingga lapisan terakhir, di mana hanya keju parmesan dan keju mozzarella diperlukan.

(7) Bakar dalam ketuhar selama 20 minit. Angkat lasagna, taburkan pasli cincang dan hidang panas.


Bahan-bahan:
200g Lasagna kering ( dimasak & ditoskan )
3 sudu besar Minyak zaitun
1 biji Bawang Bombay ( dicincang )
2 ulas Bawang putih( dicincang )
200g Ayam kisar
150g Sosej ayam ( dihiris )
3 sudu besar Pes tomato
8 kuntum Cendawan butang segar
2 biji Tomato ( dikisar )
100g Keju Parmesan
100g Keju Mozzarella
2 sudu besar Pasli ( dicincang )


Bahan A:

1 sudu besar Gula
1½ sudu teh Herba Basil Kering
1 sudu besar Perencah Pati Ayam
½ sudu teh Sebuk Lada Hitam

Cara Menyediakan:

(1) Panaskan minyak zaitun, tumis bawang Bombay & bawang putih sehingga naik bau.
(2) Tambahkan ayam kisar, kacau-goreng hingga masak.
(3) Masukkan pes tomato, sosej ayam, cendawan butang segar & tomato kisar.
(4) Setelah didih, masukkan bahan (A), kacau sehingga sebati. Padam api dan ketepikan.
(5) Panaskan ketuhar kepada 180oC.
(6) Letakkan lasagna di dasar acuan kek yang berbentuk segi empat, lepas itu bubuhkan inti ayam kisar, keju parmesan dan keju mozzarella. Ulangi proses ini sehingga lapisan terakhir, di mana hanya keju parmesan dan keju mozzarella diperlukan.
(7) Bakar dalam ketuhar selama 20 minit. Angkat lasagna, taburkan pasli cincang dan hidang panas.

No comments:

Post a Comment